با توجه به اهمیت عوامل اقلیمی در تولید محصولات کشاورزی دیم و نیز تواناییهای بالقوه استان خراسان شمالی ، پهنه بندی اقلیمی کشت گندم دیم در این استان هدف اصلی این تحقیق قرار گرفت . برای این منظور از آمار بلندمدت 17 ایستگاه باران سنجی ، اقلیمشناسی ، سینوپتیک ، 5 ایستگاه تبخیرسنجی داخل استان و 6 ایستگاه سینوپتیک در خارج از این استان جهت هم پوشانی بهتر استفاده شد . در این تحقیق با توجه به تاریخ آغاز بارشهای پاییزی برای هر منطقه از استان تاریخ کاشتی پیشنهاد شد .
سپس مراحل مختلف رشد گندم دیم بر اساس محاسبه درجه _ روزهای رشد ( GDD ) مراحل مختلف بدست آمد . در مرحله بعد ، احتمال وقوع بارش سالانه 300 میلی متر و بیشتر ، مقادیر بارش پاییزه ، بهاره و خرداد با احتمال وقوع 75% بررسی شد . همچنین احتمال وقوع دمای مناسب جوانه زنی گندم دیم ، دمای حداکثر 25 و 30 درجه سانتی گراد در مرحله گل دهی و مرحله پرشدن دانه محاسبه گردید . سپس با بهره گیری از نیازهای رویشی (شرایط اقلیمی مطلوب) گندم دیم ، لایه های اطلاعاتی تهیه و کلاسه بندی شده و ارزش وزنی هر کدام از پهنه ها مشخص شد . در نهایت با تلفیق نقشه ها در محیط GIS نقشه پهنه بندی اقلیمی کشت گندم دیم در استان خراسان شمالی استخراج گردید .
این نقشه نشان داد که مناسبترین مناطق کشت گندم دیم در قسمتهای شمال استان میباشد و مناطق ضعیف در جنوب غربی و جنوب شرقی استان واقعند . همچنین این تحقیق نشان داد که با انطباق لایه های موثر در فرآیند کشت گندم دیم در محیط GIS ، امکان شناخت مناطق مستعد کشت برای این گیاه زراعی وجود دارد .